Forær dit barn et legekøkken

Har du et barn, som nysgerrigt går efter dig ud i køkkenet og ”vil være med”, hver gang du skal lave mad? Men synes du, det er for tidligt, at barnet svinger rundt med potter, pander og køkkenknive? Så kan du i stedet forære dit barn et legekøkken, hvor barnet kan lege og lære og få stimuleret sine sanser og sin motorik uden at komme til skade. Du kan samtidig bruge disse gode råd til at udvikle madglæde hos dit barn.

Find det rigtige legekøkken til dit barn

Der findes mange forskellige legekøkkener på markedet, og du kan fx vælge mellem, om de skal være i plastik (uden skadelige stoffer) eller i træ. Uanset om du vælger et simpelt eller avanceret legekøkken, så har det basalt udstyr som komfur, kogeplader og håndvask samt skabe. Men du kan også vælge modeller, som har mikrobølgeovn, telefon og en tavle, hvor barnet kan skrive dagens menu. Børn efterligner de vokse for at lære, hvordan ”man gør tingene”, og du kan derfor med fordel placere dit barns legekøkken i jeres rigtige køkken. Så kan du lave mad til familien, imens barnet også laver mad i sit legekøkken. Er der fodkoldt i jeres køkken, eller vil du gerne have et pænt tæppe, som også er nemt at vedligeholde, så kan du vælge at købe et økologisk sisal tæppe til køkkengulvet.

Legemad stimulerer fantasien

Med til legekøkkenet hører legemad. Der findes rigtig meget forskellig legemad i plastik- eller træmaterialer, som forestiller fx fisk, kartofler, grøntsager, æg, pizza eller frugt. Legemaden ser realistisk ud, og den kan ofte skilles ad, så barnet kan lege, at det skærer grøntsager ud eller deler en pizza op i mindre stykker. Det stimulerer barnets fantasi, når barnet skal lave mad og sammensætte sin egen menu. Det styrker også motorikken, når barnet fx skal ”skære” i legemaden eller arrangere maden på tallerkener. Man kan desuden købe forskelligt køkkenudstyr som gryder, pander, skåle og skeer. Hvis du gerne vil gøre barnets leg endnu mere realistisk, kan du låne barnet nogle af dine egne grydeskeer eller en rigtig kasserolle.

Lær barnet om sunde madvaner

Glæd dig over, at dit barn viser interesse for madlavning. Hjælp barnet med at lære navnene på alle råvarerne og fortæl barnet om, hvad der er sundt at spise. Allerede i barndommen har vores kostvaner stor betydning for, hvordan vi spiser, når vi bliver voksne. Aftensmåltidet har tidligere været familiens samlingspunkt, men mange børn spiser alene nu om stunder, og herfra skal opfordringen lyde, at man selv i travle børnefamilier prioriterer at spise aftensmåltidet sammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

organic_bold